Johan Andresen, Ullerup – udnævnelse til Ridder af Dannebrog

Johan Andresen blev udnævnt til Ridder af Dannebrog d. 22.02.1922 og indleverede i den anledning sin Levnedsbeskrivelse til Ordenskapitlet.
Han modtog desuden Fortjenstmedaljen i sølv, d. 27.01.1909, for at føre tilsyn med krigergravene.

Vinteren 1917 fik jeg fra H.P. Hanssen, Åbenrå, Ordre til at mø­de derude, der var sammenkaldt 20 Mand fra hele Nordslesvig til et hemmeligt Møde. Der forhandledes om, at vore tre store politiske Foreninger skulle begynde deres arbejde igjen. Der var flere af de Tilstedeværende som var betænkelige med at være med, der iblandt P. Grau, Pøl og Kloppenborg Skrumsager Kjøbenhoved. Vælgerforeningen begyndte med det første Møde i Flensborg. Ved dette Møde blev jeg valgt ind i Tilsynsrådet for denne Forening. 12. januar 1918 holdt Skoleforeningen Møde også i Flensborg. Sidst på sommeren 1918 blev der af H.P. Hanssen organiseret et hemmeligt Efterretningsbureau i Sønderborg, Åben­rå, Haderslev og Tønder. Vælgerforeningens Bestyrelse og Tilsynsråd fra de 4 Amter og enkelte andre gode dan­ske Mænd fra de samme Amter kom til disse Møder ved Aften og Nat for at drøfte sagerne, som de stod i Berlin, derfra blev sendt Stafetter med besked fra H.P. Hanssen, og alt var organiseret over hele Nordslesvig i tilfælde af, at Tyskerne ville afgive Nordslesvig ved en fri Afstemning til Danmark, som der blev talt om i Berlin.

Her vil jeg nævne, hvem disse Kurerer var, den ene var Folketingsmand Rasmus Hansens Søn fra Stavnsbjerg, som bestyrede en Kjøbmandsforretning i Åbenrå. Han rejste til Berlin i Frøforretning. Den anden var en af H.P.Hanssens Døtre i Åbenrå.

Den 16. november 1918 havde Vælgerforeningens Tilsynsråd det første Møde i Åbenrå. Da var alle enige om og den første Resolution blev vedtaget.

Dagen efter blev det store offentlige Politiske Møde afholdt i Åbenrå. Så mange Mennesker har der vistnok aldrig har været i Åbenrå før og Glæden var stor. Glædestårer løb frit ned ad Kinderne på Mænd og Kvinder, nu var der Udsigter til at vore Trængsels År var forbi, og disse forfærdelige Krigsår var slut og alle de indkaldte Soldater som endnu var i Live kunde komme hjem til deres Kjære.

I 1918 blev min ældste Datter, Marie, gift med hendes svoger, Chr. Petersen, fra Palæet Gråsten.

Foråret 1919, blev min ældste Søn Jens Andresen gift med Christiane Hansen fra Nejsgård Broager Sogn hvis fødegård han overtog.

Sommeren 1919 blev min yngste Datter, Johanne, gift med Jens Philipsen fra Hejls disse to har nu overtaget min fødegård i Ullerup.

Den 10. februar 1918 kom den for os så store Verdenshistoriske Dag, at et Folk, som ved Magtbud var blevet tvunget til at bo under et fremmed Folk i disse lange År, fik lov til ved en fri Afstemning at stemme os hjem til det Folk, som vi i 1000er af År har hørt til. Trods Regn og Storm var Stemningen højt oppe, ja der har vist i gamle Danmark aldrig været så mange Flag oppe, som på Afstemningsdagen her i Sønderjylland.

Jeg var med i den Deputation, som modtog de Franske Alpejægere, hvilken Jubel i Sønderborg. Og så se hjemmetyskernes forgræmmede ansigter titte ud ad vinduerne. Ligeså den danske Soldaters Indmarch i Sønderborg, og Festen som blev afholdt for disse samme Aften i Sønderborg. Og så den store og uforglemmelige Gjenforeningsdag på Dybbøl, hvor vore Førere overgav Hans Majestæt Kong Chri­stian d. X. (nu vor Konge) Sønderjylland tilbage.

Foråret 1921 nedlagde jeg Bestillingen som Tilsynsførende ved de danske Krigergrave i Sundeved, efter at jeg har arbejdet med disse i 31 år og i den tid døjet mange Chikaner af Tyskerne. Jeg har i disse lange Kampe haft en udmærket Støtte i min prægtige og gode Hustru, som altid har stået trofast ved min Side.

I Januar 1919 blev jeg ved Vælgerforeningens Bestyrelse og Tilsynsrådsmøde i Åbenrå sammen med 6 Mand valgt ind i Vælgerforeningens Skoleudvalg, som havde udarbejdet Skolens Overgang fra tysk til dansk i Overgangstiden indtil Sønderjylland kom ind under dansk Lovgivning

Marts 1922

Johan Andresen
Rentier
Ullerup Avnbøl



  << Forrige    

1 2 3 4

Mere om historien
Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar