Marie Petersen f. Andresens mundheld

Mundheld: “Skål Chresten, tak Mattesen, drikker du ud, så drikker jeg også ud.”

Marie Petersen f. Andresen holdt meget af selskabelighed, og fik man øl og snaps til maden, så sagde hun altid: “Skål Chresten, tak Mattesen, drikker du ud, så drikker jeg også ud.”

Det er et gammelt mundheld, som stammer fra den gamle Mattesen (1779-1868), som boede på et boel ved siden af Nørremølle. Han havde sin gang på Nørremølle, og på et tidspunkt solgte han sit boel til Chresten Hanssen med en meget favorabel aftægtskontrakt på boelet, men hvor han også havde sit eget værelse med sovekammer på Nørremølle.

Sønderjysk Månedsskrift 1981, “Omkring det gamle bol” af Ingeborg Poulsen skriver:

“Chresten Mattesen blev boende alene på det gamle bol, blot med en hund til selskab. Han kunne godt lide de “våde varer”, som han hentede på Nørremølle, hvor der jo var brændevinsbrænderi og landhandel. Hans livret var en liter brændevin, et pund puddersukker og et pund rosiner rørt sammen og spist med ske. Følte han sig ensom, satte han sig med hunden foran spejlet. Han havde lært hunden at skubbe til hans albue, så løftede han glasset og hilste på dem, han så i spejlet med ordene: “Skål Chresten, tak Mattesen, drikker du ud, så drikker jeg også ud.”Mere om historien
Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar