En rigtig svigermor historie og en forlovelse som dog holdt alligevel.

Uddrag af breve om Maria Hanssens forhold til sin kommende ”svigermor”, som var Johan Andresens stedmor, og hendes forlovelse med Johan.

Uddrag af breve om Maria Hanssens forhold til sin kommende ”svigermor”, som var Johan Andresens stedmor, og hendes forlovelse med Johan.

Peter Andresen skriver i ”En sundevedsk bondeslægts historie om sin stedmoder Öllegård Joost ”hældede i tysk retning, selvom det kun glimtvis kom frem. Faders stærke vilje var ikke let at bøje, og stedmoder var ligeledes meget bestemt og ofte såre vanskelig”


Brev til Cecilie Fink født Hanssen fra søsteren Anna Hanssen:

Nørremølle den 21ende Marts 1881 

Min kjære Søster! 

I går var Faer og Moer, Marie og Jeg oppe hos Jens Andresens, Peter Iversen og Kone og Johan og Anmari var der også. De ere meget flinke både Manden og Konen, Marie har syet en Serviet til hende, som hun havde med i går, og det blev hun meget glad ved, hun er vist ikke vant til nogen Venlighed, men forholdet er ellers nok bedre nu end det har været. Jens Andresen er kun lidt stærk nu, han har ellers været en hård Mand, og Johan er nok bleven strengt opdragen, efter hvad han siger hans små Halvbrødre har det meget bedre. 


 Brev til Cecilie Fink f. Hanssen fra søsteren Marie Hanssen 

Nørremølle den 29 Maj 1881 

Kære søster! 

Johans søster eller halvsøster skal til Tune til November og lære i husholdning og mejeri, den anden søster Marie er jo mejerske der, og hun vilde gerne have hende derover, da hun hvis hun skulde blive gående hjemme hos moderen ville blive helt fordærvet. Nu kunde det jo dog være der kunde blive et menneske af hende, sagde hendes fader til mig, da jeg var deroppe. Hendes Moder satte sig til alles forundring ikke imod det, skøndt hun ellers er rigtig tysk og hader højskole værre end pesten. Forrige gang jeg var deroppe, det var enda til hendes fødselsdag, fik Johans fader og jeg en grundig rivaf, fordi vi gjorde nar af Kejseren, og hun lægger just ikke løv imellem. Det var første gang men det bliver nok ikke sidste, og jeg bryder mig heller slet ikke om det, for både Johan og hans fader får så tidt, når vi så bliver tre om det kan vi da trøste hverandre. 

Fra Hanne lille Anna og Stinne skal jeg også ønske Dig til lykke og hils nu Peter og Drengene mange gange fra mig. Selv være Du Kærligst hilset fra Din tro søster Marie 


 Brev til Cecilie Fink f. Hanssen fra søsteren Anna Hanssen 

Nørremølle 23 April 1882 

Min kjære Søster og Svoger! 

Nu får vi Dig vel ikke at se i Det gamle Hjem i Sommer kjære Søster, måske Du ikke kommer før til Maries Bryllup, skulle det blive næste Forår, men det må der vel tales sagte om. Det er sørgeligt med Johans Moder, bare hun dog vilde forandre sig lidt til det Bedre, ellers ynker jeg rigtignok Marie, men hun tager sig det ikke så nær, måske kan det jo også gå bedre når de først ere gifte og hun ser at det ikke bliver anderledes, hun har jo vist stilet efter at hendes Børn skulde have Gården, men det var da høist urimeligt. Godt er det da at Aftægtshuset bliver bygget lidt fra Gården. 

Nyheder ellers kan I nu spørge af Fader og Moder når de kommer, og så til Slutning en hjertelig Hilsen til Eder og alle Børnene 

Fra Eders Søster 

AnnaMere om historien
Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar