Christian Petersen på Tune Landboskole

I 1906-1907 var Christian Petersen elev på Tune Landbrugsskole.

Nedenstående beskrivelse er fra www.grevemuseum.dk

I 1867 grundlages Gjøes Højskole, Tune med Christian Richard som forstander. I 1871 kom en ny forstander til. Han fik bedre tag på de unge fra landet, og skolen blev nu gjort til landbrugsskole. For at understrege det højskoleagtige fik den navnet Tune Landboskole.

Den nye forstander hed A. Svendsen, der sammen med sin ven og kollega Chr. Christensen, som også blev ansat på højskolen, kom fra Hindholm Højskole. For ikke helt at opgive højskolestemningen oprettedes sideløbende med landbrugsskolen en afdeling som almindelig folkehøjskole, og eleverne fra begge afdelinger havde fælles morgenandagt og mødtes til foredrag. Da denne afdeling fik færre og færre elever, blev den nedlagt.

Mejerikursus for kvinder
Svendsen var en mand af mange idéer. For også at tilgodese oplysningen hos pigerne oprettede han et mejerikursus, hvor de kunne gå på skolen i september og oktober, når skolen var lukket for karlene. Denne mejerskeuddannelse ophørte i 1891. Her på egnen blev oprettet fire andelsmejerier mellem 1890 og 1900, og i takt med at andelsmejerierne vandt fodfæste, var der ikke brug for kvindelige mejersker på gårdene.

Elev åbner Danmarks første andelsmejeri
En af landboskolens elever, Jakob Stilling-Andersen, fik stor betydning her i landet. Under hans ophold på landboskolen oprettede forstander Svendsen et forsøgsmejeri. Her kunne egnens husmænd aflevere deres mælk og få bedre smørprodukter end det foragtede bøndersmør. Forsøgsmejeriet inspirerede Jakob Stilling-Andersen og i 1882 oprettede han Danmarks første andelsmejeri i sin hjemby Hjedding ved Varde. Selv udtalte han følgende om sin inspiration fra Tune Landboskole:

“Vi tog derfra med nye tanker og idéer, hver for sig sikre på at udrette noget stort for vores lille fædreland”.


Nogle billeder fra Tune Landboskole – alle taget i 1906 (Christian er dog ikke med på nogen af dem)


Elevfoto for holdet 1906-1907

Christian sidder i anden nederste række, nummer 2 fra venstre (lige bag ham med hånden under hagen)Mere om historien
Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar