Kresten’s breve – før han drager i krig

Kresten skrev mange breve gennem sit korte liv. Og hvor han forholder sig til alt mellem himmel og jord. Dette er en oversigt over nogle af de breve, han skriver under sin vej gennem uddannelsessystemet.

Kresten blev født som nr. 4 i søskendeflokken på 5 mellem Marie (Misse) født 1888 og Johanne, født 1895.

Som den eneste i søskendeflokken stilede han efter et liv uden for landbruget. Men det var under store overvejelser og med mange skrupler undervejs igennem uddannelsen.

Kresten har talent for det boglige. Man kender ikke de overvejelser, han har haft sammen med sine forældre, men det er helt åbenbart, at det ikke er i landbruget, Krestens fremtid ligger. Han nedstammer både på fædrene og på mødrende side fra solide, dygtige og selvbevidste bønder, men på begge sider finder man også markante personligheder, der har gjort sig bemærket på helt andre felter, og Kresten lægger stor vægt på at have disse forbilleder i den nære familie.

Tryk på de enkelte billeder for at læse de enkelte breve.

HejlsEfterskole1910-580bce47

Hejls efterskole 1906 – 1907

Brev fra efterskolen i Hejls. Det handler godt nok ikke om ret meget, men han er jo også kun stadig kun 16 år. Det må være lige oven i fastelavn (Han skriver ikke dato).
De scannede breve er specielt morsomme, fordi hans skrift ændrer sig virkelig voldsomt undervejs, og den her er da lige en teenager, der er meget forgabt i sin egen håndskrift

KoldingHøjereAlmenskole-3d0f893b

Mellemskolen 1907

Han gik kun et enkelt år i mellemskolen, da han jo har været godt undervejs på efterskolen. Dengang kom man i 1. mellem fra 5. klasse og i gymnasiet efter 4. mellem,så det er nok, hvad der har svaret til 4.mellem.
I brevet er han til optagelsesprøve til latinskolen.

KoldingHøjereAlmenskole-3d0f893b

Gymnasium (Latinskole) i Kolding 1908-1911

Så kom vi til latinskolen. Her er en sjov ting. Der har været en tsunami (28 december 1908 i Messina Strædet), og Kresten går i rette med sin far om naturkatastrofen, men dengang vidste man ikke noget om tsunamier.

Københavns universiter 1918

Universitetet i København 1911 – 1912

2 breve fra Kresten fra 1912. Det ene er til Johannes Fink i Stubbom, hvor han beskriver ligtoget med kongen. Men brevet handler også om et forslag, han har udtænkt for at slippe for trøjen, og som han stiller sin “fætter” Johannes Fink.
Det andet er et af de sidste breve til hans forældre fra Universitetet – der er lidt status over det, og billede af en person, der ved, hvad han står for her i livet.

VindingHoejskole001

Vinding Højskole 1912-1913

Kresten får i 1912 – 1913 et semester fri, så han kan undervise på Vinding Højskole

Oplæserkursus i 1913-1914

Kresten deltager sammen med andre unge sønderjyder på et oplæserkursus i København i vinteren 1913-1914

Københavns universiter 1918

Universitetet i København 1913 – 1914

Brevet er det sidste han har sendt til forældrene inden krigsbrevene.
Han er kommet hjem til Ullerup og skriver til sin mor, som på det tidspunkt er på kuranstalten – så vidt vides i Silkeborg. Han har mange og store planer om at reformere hele biblioteksvæsenet, og har forberedt sig på det i Kbh ved undervisning og praktik.Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar