Mellemskolen 1907

Han gik kun et enkelt år i mellemskolen, da han jo har været godt undervejs på efterskolen. Dengang kom man i 1. mellem fra 5. klasse og i gymnasiet efter 4. mellem,så det er nok, hvad der har svaret til 4.mellem.
I brevet er han til optagelsesprøve til latinskolen.

Fra efterskolen kommer Kresten til Kolding, hvor han går i mellemskolen for at blive klar til latinskolen. Han bor hos sin dansklærer, Nissen, her føler han sig ualmindeligt dårligt behandlet, og det kommer til flere konfrontationer.

KoldingHøjereAlmenskole-3d0f893b
Mellemskolen = Kolding Højere Almenskole 1903-1910 (Foto: Emil Stæhr)

De bor to logerende elever på samme værelse, skønt aftalen var hver sit værelse, og 1. september skriver Kresten bl.a. til forældrene:

”I går aftes bød Nissens os op til sig, og så skulle vi læse op for dem. Da vi var færdige, fik vi rødgrød, og Fru Nissen sa’ til os, at vi kunne flytte sengene ind i det andet kammer i morgen (hvilken nåde!) man chaiselongen fik vi ikke før oktober. Nu har vi fået sengene derned og et stort, grimt, grønt bord (I kan tænke Eder, hvor grimt set så ud) da vi så havde spist middag, skulle Nissen jo med ned og se det an. Så sagde han på en indviklet måde, at vi ikke fik chaiselongen, men at han ville købe en rørstol i stedet for. – ”For så sparer jeg at købe chaiselongen” Hvor uforskammet! Tjene så mange penge på os som vel muligt, det er hans mål. Snyde os sådan den ene gang efter den anden. At han vil være det bekendt. Men Far, vil du ikke skrive et brev til ham straks …. Skriv til ham, hvordan det var bestemt fra begyndelsen, at vi skulle have hver sit værelse …… han går jo i sit stille sind og griner af os, fordi vi er så dumme – og det gjorde Alberti også”.Mere om historien


Kommentarer

Skriv et svar