Kresten Andresens Skraf-nees spil

Et ganske særligt skraf-nees spil

Et spil Skraf-nees eller Skrabnæse.

Spillet består af små håndlavede modeller af dagligdags genstande, som f.eks. en sav, le, kølle, kagerulle, tidseljern, åg, skovl, spade og økse, der er sirligt udskåret i træ. Desuden en terning og et hjælperedskab med metalkrog. De fleste dele er forsynet med et tal, der angiver antallet af point.

I samlingerne på Sønderborg Slot findes flere af disse skrabnæse-spil, hvor antallet af (bevarede) dele varierer fra 13 til 32. I nogle spil findes f.eks. også små trillebøre, spande, gafler og mange andre hverdagsgenstande.

Dette særlige spil er fremstillet af én af de mest kendte sønderjyske krigsdeltagere, nemlig Kresten Andresen (1890-1916), der bl.a. er kendt på grund af bogen “Krestens Breve“, der udkom første gang i 1919. Senere er brevene også benyttet og udkommet i andre bøger, senest i 2012.


Ovenstående historie blev udgivet som en del af en online-julekalender 2021 på hjemmesiden:

https://denstorekrig1914-1918.dk/6-december-2021-julekalender-kresten-andresens-skraf-nees-spil/http://denstorekrig1914-1918.dkSe i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar