Dragter til dilettant og karneval

Kisten på Palæet rummede en skat af karnevalstøj. Enkelte dele findes endnu omend i meget skrøbelig tilstand – men man kan tydeligt se, at der er lagt stor energi i at lave flotte kostumer

Christian Petersen spillede i sin ungdom dilettant i Dynt. Den interesse må han have taget med sig til Palæet, for datteren Kirsten S. Olesen skriver følgende i sine erindringer:

“…Det var en stor flot jernbeslået kiste fra 1700-tallet, der var blåmalet og tæt dekoreret med stiliserede ranker. Den indeholdt en del gamle dragter både ægte brugte, og dragter der var syet til dilettantkomedier og karneval. Der var f.eks. en pjerrot- og en columbinedragt: den ene grøn og violet, den anden en lille sort balletdragt med maser af gult tyl i underskørtet. Så var der også en flot tyrkerdragt, der sikkert har klædt far godt. Den bestod af røde bukser, røde snabelsko, en rød vest broderet med sort silke og en rød fez  med lang sort silkekvast. Der var i det hele taget mange ting, der kunne bruges til ordsprogsleg eller når man bare skulle klædes ud. Det var også den kiste, mor dykkede ned i for at finde passende tøj til mig, dengang jeg skulle spille den sure forstanderinde i skolekomedien “Lille Frk Nitouch”. Skoene især hjalp mig meget til at illudere. De havde mange små knapper på vristen, var meget spidse og et nummer for små.

Jeg har været meget betaget af indholdet i den blomstrede kiste. Men har det virkelig været far og mor, der gik til karneval, eller har kisten bare stået der, sammen med de fine rokokomøbler i den hvide sal og de gamle vogne i vognskuret, da far købte Palæet?”

Datteren Ingeborg S. Jacobsen har tilføjet: “Kisten er kommet til Dynt efter en auktion på Lyksborg Slot indeholdende 2 silkeveste. Faster Ellen har fjernet et ukendt antal lag maling ned til den originale.

Karnevalstøjet var til Karneval i den nyoprettede Tennisklub. Far var tyrk, mor frelserpige. Ellen Pierette og Christian Klovn. Jeg kan se dem endnu da de gik. Misse har været i gartnerlære og Ingrid ikke gammel nok til sligt:”Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar