“Den rige onkel” fra Amerika

Historien om Dan G. Hansen – en mand, der gjorde (og stadig gør) en forskel i det nordvestlige hjørne af Kansas.

Peter Hansen emigrerede fra Danmark til Amerika i 1872, og slog sig ned i det nordvestlige hjørne af Kansas. Dette er historien om den ene af sønnerne: Dan G. Hansen (en udskrift af en radioudsendelse fra Kansas Public Radio).

Dane med sin nevø: Dane Gray BalesDane med sin nevø: Dane Gray Bailes

Hvad gør du med 100 ekstra muldyr? Det er nok ikke et problem, du har beskæftiget dig med på det seneste, men det er en interessant vinkel på en Kansas-iværksætters tidlige karriere. Han blev en virksomhedsleder, en leder bag kulisserne i landets regering og en enorm velgører for det landlige Kansas.

Dane Hansen blev født i 1883 af pionerforældre. Hans far var en dansk immigrant, som kom til Kansas og mødte og giftede sig med en ung skolelærer i Logan. Logan ligger i Phillips County i det nordvestlige Kansas.

Dane voksede op i Logan. Han havde sindet som en iværksætter. Som barn havde hans far en kornmølle. En ung dansker gik til flodovergangen for at se efter bønder, der bragte vognlæs med hvede til byen for at blive forarbejdet. Dane bad om en tur og dirigerede dem derefter til sin fars mølle, indtil det var tid til at gå igen efter den næste potentielle kunde. Det er ret kreativt.

Efter gymnasiet tog han et års erhvervsstudier i Missouri og vendte tilbage til familiens almindelige varebutik i 1905. Hans karriere som iværksætter var lige begyndt.

Han og hans far åbnede et træværksted. Derefter udvidede de deres ranchdrift og opdrættede Hereford-kvæg.

Hvad med muldyrene? Da den amerikanske hær havde brug for muldyr i 1. verdenskrig, gennemsøgte danske Hansen landskabet og købte muldyr for at sælge til hæren. Det fungerede fint indtil våbenhvilen. Pludselig var krigen slut, og Dane Hansen havde mere end 100 muldyr uden marked for dem.

For de fleste ville det have været en katastrofe, men dansker Hansen havde en iværksættergen. Han vendte negativt til positivt, idet han fandt en kreativ måde at bruge disse muldyr på. Han oprettede et byggefirma og brugte disse muldyr til jordflytning og derefter til at bygge veje. Sådan blev vejene bygget dengang, og det var en succes.

Hansen Byggefirmaet skulle vokse. Så prøvede den unge dansker endnu en virksomhed: Olie. Han begyndte at købe olieleasingkontrakter i det nordvestlige Kansas. I 1941 blev olie opdaget syd for Logan. Det førte til, at Dane Hansen oprettede sit eget efterforskningsfirma og i sidste ende blev en af ​​de største uafhængige producenter i Kansas.

Godt medborgerskab var endnu et kendetegn for Dane Hansen. I en alder af 27 blev han udnævnt til Logans byskriver. Han tjente sit samfund i flere egenskaber. Han blev også dybt involveret på nationalt plan, selvom han ikke søgte rampelyset. Fra 1920 til 1960 gik han aldrig glip af et republikansk nationalkonvent.

Han var en national figur i republikansk politik. Han var mangemillionær i erhvervslivet. Han kunne have placeret hovedkvarteret for sine operationer hvor som helst. I stedet beholdt han sit kontor lige hvor han begyndte: Logan, Kansas, med 633 indbyggere. Nu er det på landet.

Dane Hansen var en hengiven familiefar, der nød sine niecer og nevøer, selvom han aldrig selv giftede sig. Interesseret i ungdommen etablerede han Dane G. Hansen Spejderlejr ved Kirwin.

I 1964, da symptomer på dårligt helbred begyndte at dukke op, tænkte han på, hvordan han skulle forlade sin arv og udnytte den bedst muligt. Resultatet blev Dane G. Hansens Fond, oprettet efter hans død på hans 82 års fødselsdag i 1965.

Til dato har fonden doneret millioner af dollars til forskellige gode formål til gavn for Logan, det nordvestlige Kansas og staten som helhed. Hans ejendom støttede også oprettelsen af ​​den storslåede Dane G. Hansens Mindeplads og Museum i hans hjemby. Dette museum med internationale artefakter og omrejsende udstillinger er blevet kaldt “Smithsonian of the Plains.”

Senator Harry Darby beskrev Dane Hansen som “et symbol på alt det gode ved Kansas. Han havde alle dyderne: integritet, ydmyghed, ærlighed, venlighed, pålidelighed, loyalitet.”

Hvad gør du med 100 ekstra muldyr? Du gør et problem til en mulighed. Det er ånden hos iværksætter Dane Hansen, hvis liv gjorde en forskel på landet i Kansas.

Dane Hansen var fremsynet i filantropi såvel som i erhvervslivet.


Læs mere her: 
Link til Dane Hansen Museum 
Link til fonden: Dane Hansen FoundationSe i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar