Peter Petersen udvandrer til Amerika – brev fra 1906

Peter Petersen er barnebarn til Peter P. (bror til Christian P. der flytter fra Surlykke til Dynt).
Peter udvandrer sidst i 1800-tallet og har en årelang brevveksling med sin gamle ven Chr. Johansen, Dybbølbjerg.
Cathrine (mor til (Margrethe å e Møl”) får små uddrag af brevene.

Uddrag af brev fra Peter Petersen, Surlykke til Chr. Johannsen, Dybbølbjerg.

  1. april 1906 (Uddrag)

Vi har købt en farm på Long Island, omtrent 20 miles fra Brooklyn.

Vi flytter dertil i næste måned. Men kun ne I dog ikke blive færdige med dette flytteri, hører jeg dig sige. Ja, gamle ven det er sådan en egen sag her i dette forunderlige land. I kunne imidlertid ikke dømme os efter forholdene hjemme.

Hvad man hjemme hos Eder forstår ved et hjem, sådan en hvers bestemt plads på kloden, er der vel ikke mange, som har her. En mand køber sig en byggeplads, bygger sig et hus, sætter sig ned og holder sit hjem, men det er ikke, hvad I forstår ved et hjem. Så snart han får lejlighed til at sælge og tror at kunne tjene lidt herpå, så sælger han og vælger sig en anden plet til hjem. Sådan går det, jeg kan vel gerne sige de fleste.

Der sælges og købes, folk flytter og flytter og bliver aldrig færdige med at flytte. De kunne jo have det komfortabelt og godt og alt bekvemt installeret i deres huse, men de har aldrig den fred og ro i sindet, som den kan have, der kun peger på en bestemt plet,

og siger: ”Her vil jeg bygge, her vil jeg bo”.

(Jens Jensen sendte ham, efter det besøg i 1905, Fl Års i samlinger).

Hans faders søskende:        Hans, en søster i Jylland, Jørgen Amerika, som han har truffet og Lorens hjemme.

Jørgen døde 5. marts 1904 på et hospital i Chicago, 72 år gammel efter at have været i Amerika i 31 år.Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar