Breve fra Christian Petersen sendt fra Nortorf. Januar-Februar 1916.

Christian er i Nortorf, hvor han lå i garnison, inden han blev sendt sydover. Et brev, der handler om en morsom oplevelse med tysk krigsbegejstring, samt et fødselsdagskort til datteren Misse.

Brev dateret 1. Januar 1916

Nytaarsaften havde jeg en meget grinagtig Oplevelse. Spejderkorpset her i byen eller ”Der Jugendwehr” skulde nemlig have Fakkeltog med Tappenstreg i Anledning af Aarsskiftet, og saa skulde vort Komp. stille en Del Mandskab som Gruppeførere, og naar Tappenstregen lød, skulde vi præsentere Gevær, dertil blev saa alle dem udkommanderet, der har været aktiv Soldat i to Aar, da de under Krigen indkaldte ikke har lært at præsentere.

Det var saa en Festlighed nøjagtig i samme Stil, som den tyske Forening anstiller den oppe i Nordslesvig, men der har jeg jo aldrig set dem på nær Hold. Vi storkede først hele Byen rundt med Fakler og Blus og med Piber og Trommer i Spidsen og tog så til sidst Opstilling foran Borgmesterens Bolig. Borgmesteren er tillige vor Hauptmann.

Her blev der holdt taler for ”Das Vaterland” og raabt Hurra og sunget ”Den Wacht am Rhein”, Schleswigholstenvisen og andre for vor Øren meget vellydende Sange og saa naturligvis lidt officiel Kristendom i Form af ”Grosser Gott wir loben Dich”

Det var godt I ikke saa mig ved den Lejlighed, det er jo med meget blandede Følelser, man agerer ved en saadan Begivenhed, Kan du tænke Dig mig i spidsen for ”Der Jugendwehr”?


Kort til Misse den 10. Februar 1916

Kære lille Misse!

Nu skal Du have et Billede af mig som Soldat, det kan Du vise Dine Søskende, saa skal vi se om de alle kan kende mig.

Mange Hilsener til jer alle fra Far

Kommentarer

Skriv et svar