Surlykkernes dåbskjole

Historien om en dåbskjole, der er benyttet i flere generationer.

Der har været tvivl om, hvor gammel Surlykkernes dåbskjole egentlig er. Ingeborg S. Jacobsen vidste, at den var brugt til dåbsbørnene på Palæet, men hun var i tvivl om, hvorvidt den var ældre – og det er den!

Der er et foto, som viser Ingeborg Petersen med et dåbsbarn i Dynt. Mon ikke det er hendes første barn, hun er fotograferet sammen med, og i så fald er det Misse (Marie), som blev døbt 15. maj 1910.

Der findes to fotos af et dåbsbarn mere, denne gang fra Palæet. De er fra Jørgens dåb den 27. juli 1924. På det ene foto sidder Jørgens mormor Maria Vilhelmine Andresen med dåbsbarnet sammen med de to storesøstre, Ingeborg og Kirsten og en barnepige.

På det andet er det barnepigen alene sammen med dåbsbarnet.

Det må være Ingeborg Petersen, der har syet dåbskjolen, måske med hjælp fra sin mor. Det er en lille dåbskjole, forstået på den måde, at den kun passer et lille barn. Alle de 10 Surlykkebørn var fra 1 til 1 ½ måned, da de blev døbt.

Dåbskjolen er syet på symaskine i tynd batist. Bluse og skørt er rynket til et smalt fast stykke i taljen. Der er løbegange til bånd i hals, ærmer og talje, så kjolen kan rynkes til at passe barnet. Nederst på skørtet er der syet to fine biser, og så er der ”købeblonde” i hals, ærmer og forneden på skørtet. Der har vist ikke været tradition for at kniple overhovedet i hverken Andresen eller Petersen familien.
Der følger et skærf med til dåbskjolen, også med biser og blonde.

Senere er der blevet syet en underkjole i fint lærred til dåbskjolen, måske for at give den tynde kjole lidt fylde.

På Jørgens dåbsbillede sammen med barnepigen, kan man se, at han har en fin smæk på. Den er syet i fint hvidt lærred og broderet i hulsyning med de fineste knaphulssting hele vejen rundt. Om det er Ingeborg eller Marie, som har syet smækken, vides ikke.

Det må formodes, at de fire børn i Dynt og de seks børn på Palæet alle blev døbt i dåbskjolen. Mange børnebørn, oldebørn og enkelte tipoldebørn har også båret kjolen, som nu er lidt skrøbelig, med skavanker og slitage efter 110 år i tjenesten.Se i slægtstræet


Kommentarer

Skriv et svar